Gå direkt till innehåll
DET ÄR EN KOMPLEX BILD SOM MÅLAS UPP OM PROJEKTMARKNADENS OLIKA SKEDEN - NY RAPPORT
DET ÄR EN KOMPLEX BILD SOM MÅLAS UPP OM PROJEKTMARKNADENS OLIKA SKEDEN - NY RAPPORT

Pressmeddelande -

TEMPEN PÅ PROJEKTMARKNADEN MITT I CORONAFEBERN - DU FÅR DEN FÄRSKA RAPPORTEN HELT UTAN KOSTNAD

Byggstartsindex på plus även om vissa byggstarter flyttas fram. 

Antalet anbud ökar men projekteringarna minskar på större projekt.

Det är en komplex bild som målas upp om projektmarknadens olika skeden mitt i coronafebern. Den färska rapporten "Tempen på projektmarknaden mitt i coronafebern", utgår från en färsk undersökning bland ca 400 byggherrar och deras konkreta projektplaner, påfyllnaden av nyregistrerade projekt i landets största projektdatabas, projekteringsstatistik över upphandlade konsulter samt byggstartsstatistik.

Du får rapporten helt utan kostnad här eller genom att skicka ett mail till jatack@byggfakta.se

Här får du en kort summering av rapporten:

- Sammantaget har ca 12 procent av de 400 projekten i undersökningen fått byggstarten framflyttad - helt eller delvis pga. coronapandemin. Det är relativt stora skillnader geografiskt och främst är det nybyggnationer av flerbostadshus som ser ut att påverkas. Knappt 40 procent av de projekt som enligt undersökningen fått byggstarten framflyttad hade ursprungligen en byggstart under april-maj-juni 2020. Resterande ca 60 procent av projekten hade en planerad byggstart senare i sommar, i höst eller i slutet av året. Men redan nu är dessa byggstarter framflyttade.

- Över 30 procent av de svarande byggherrarna uppfattar ett större intresse för deras projekt och 22,5 procent svarar att det visar sig i form av att de får in fler anbud till projekten.

- Påfyllnaden av nya projektplaner (som registreras första gången i landets största projektdatabas) har under månaderna mars-april-maj minskat med 555 i antal och till ett värde av 55 miljarder, jämfört med samma månader 2019.

- Projekteringsindex minskar på större projekt men ligger på några procent plus om vi bara tittar på projektmarknadens projekt upp till 500 Mkr i uppskattad byggkostnad.

- Byggstartsindex ökar oavsett om vi mäter januari-maj 2020 eller mars-april-maj 2020, jämfört med motsvarande månader 2019.

Än så länge ser inte den pågående eller nyligen byggstartade byggprojektmarknaden ut att vara speciellt påverkad av coronapandemin. Många siffror påvisar ökningar mot föregående år årets första månader, även om vi inkluderar de tre månader som kan ha påverkats av coronapandemin.

Men. Orosmoln finns inför hösten eftersom både del 1 och 2 i rapporten påvisar att det kommer att påverka än fler projekts planerade byggstarter ju längre coronapandemin håller i sig – och projekteringsstarterna på främst större projekt har redan minskat kraftigt, vilket i sig bäddar för en minskning av framtida byggstartsvolym. Även påfyllnaden av nya projektplaner har minskat kraftigt under mars-april-maj 2020 jämfört med tidigare år.

I dessa osäkra tider gäller det att ha koll på marknaden och att aktivera sälj- och marknadsarbetet – vilket byggherrarna redan indikerar att marknaden har gjort, eftersom de märkt av ett ökat intresse och fler anbud till sina projekt.

Vi avslutar med att därför tipsa om en annan rapport, nämligen ”Byggfaktas ABC om marknadsföring och vinnare i lågkonjunktur”. För även om byggprojektmarknaden än så länge inte befinner sig i någon lågkonjunktur talar mycket för att vi är på väg in i betydligt tuffare och sämre tider. Då gäller det att veta hur man ska tänka och agera. Även den rapporten får du helt utan kostnad - här.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


BYGGFAKTA är Byggbranschens Go-To Guy inom försäljning, marknadsföring och beslutsstöd. Vi erbjuder Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

I våra tjänster får du tillgång till Sveriges största projektdatabas med relaterade företag och beslutsfattare - och den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden. Ett vinnande team som hjälper dig med support, service, extra tjänster och expertis ingår också!

Vi är din affärspartner och sätter dig i pole position för nya affärsmöjligheter på byggprojektmarknaden!

BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Glada Hudik) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden.

Du når oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Presskontakt

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknadschef Sverige 0650-40 28 00

Relaterade nyheter