Gå direkt till innehåll
De tre mest intressanta byggprojekten i Sverige just nu, enligt användare av Sveriges största byggprojektdatabas
De tre mest intressanta byggprojekten i Sverige just nu, enligt användare av Sveriges största byggprojektdatabas

Pressmeddelande -

Vårens hetaste byggprojekt 2020 - färsk lista för hela Sverige!

Vårens hetaste projekt enligt de konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer som bevakar projektmarknaden

Våren 2020 har definitivt bjudit på en hel del oönskade överraskningar. Det är nästan oundvikligt att inte nämna det som drabbar oss alla. Det är såklart kämpiga tider för föreningar, verksamheter och företag, och oron sprider sig och kommer på olika sätt att påverka även byggsektorn med risk för senarelagda upphandlingar och byggprojekt. Än så länge kan vi däremot inte se att det påverkat projektmarknaden i någon större omfattning, men det är såklart något vi följer noga i vårt dagliga arbete. Först och främst - vi hoppas verkligen att ni mår bra där ute och att ni är rädda om varandra.

Vi är alla en del av en stor och viktig bransch för att hålla igång Sverige och ekonomin. För både vårt eget, våra företags, anställdas, kunders, leverantörers, för hela branschens och landets bästa, måste vi försöka bidra till att affärer fortsätter göras och projekt

 fortsätter planeras och byggas. Mer än någonsin fokuserar vi nu på att ha koll på denna projektmarknad och att uppdatera byggstarter och upphandlingstider på projekten. Och våra användare är hetare än någonsin - så vad passar bättre än en lista på de hetaste byggprojekten i Sverige, våren 2020?

Vi har gjort det förr, och de senaste gångerna har Västra Götaland vägt över en aning på listan rent geografiskt, och så även denna gång. Länet stoltserar dessutom med att toppa den totala listan för hela landet - återigen är det spännande Forsåkersområdet som koras till nr 1 när vi spanar på de byggprojekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden*.

Listan består av projekt i olika skeden och vi hittar både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade - men alla med den gemensamma nämnaren att de fortfarande ligger under bevakning av våra detektiver på undersökarsidan.

Här nedan hittar du de projekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning av marknaden.

*Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder BYGGFAKTAS olika tjänster Mitt Sverige Bygger och BYGGFAKTA LIVE för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad el

ler en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: BYGGFAKTA via tjänsterna Mitt Sverige Bygger och BYGGFAKTA LIVE. Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. Läs mer på sverigebygger.se och byggfakta.se


Topplistan för hela Sverige 

(Projekt med uppskattade byggkostnader och byggstarter)

Inget kan bli hetare än Forsåkersområdet enligt våra användare. Det är femte gången vi berättar om deras topplacering och visst finns det de som utmanar, men MölnDala Fastighets AB verkar stå stadigt överst på pallen. 

Konsortiet MölnDala Fastighets AB, Wallenstam AB, Veidekke Bostad AB, Aspelin & Ramm Fastigheter AB, ByggVesta AB, Peab Bostad AB och Trollängen Bostad AB jobbar vidare för en tänkt byggstart om knappa två år, i februari 2022. Ca 3000 lägenheter och ca 100 000 kvm verksamhetsytor planeras, det blir flerbostadshus, kontor, affärshus, förskola, skola/utbildning och mysiga områden att umgås och strosa runt i. 

10-i-topplistan för Hela Sverige


Bevakningen av Skellefteå kulturhus är över för vår del, vilket lämnar plats för nya projekt och nya formationer på listan över Norrlands populäraste objekt. En nybyggnation av kombiterminalen Sundsvalls Logistikpark tar sig upp på förstaplatsen. Här har Sundsvall Logistikpark AB i uppgift att leda byggandet av en ny logistikpark mellan Ortvikens pappersbruk och Tunadalshamnen i Sundsvall, ett arbete som genomförs i samarbete med SCA, Sundsvalls Hamn AB och Trafikverket. Byggstarten planeras till maj 2020 med dryga tre års byggtid, PEAB Sverige AB står som totalentreprenör och handlar just nu upp konsulter och entreprenörer för detaljprojektering, kostnadskalkyler och byggnation.

10-i-topplistan för Norrland


Stockholm

På listan över Stockholmsprojekten är det fortfarande Danderyds centrum som får mest uppmärksamhet av de som använder våra tjänster. Här är renovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i full gång sedan i maj 2019. Projektet utförs i deletapper med separata upphandlingar per etapp och inköpen sker fortlöpande, TL Bygg AB i Nacka kör generalentreprenaden åt byggherren Skandia Fastigheter AB.

På andraplatsen ser vi den stora slussombyggnaden som dirigeras av Stockholms stad och Projektsupport i Stockholm AB (ombud), och ingen kan väl ha missat den omtalade "guldbron" som nu har anlänt från Kina. Bron förenar två av de tre projektdelarna; Land och Vatten. Här kommer hela listan för huvudstadsregionen.

10-i-topplistan för Stockholm


Mellansverige (exkl. Stockholm)

Vi lämnar Stockholm och kikar på resten av Mellansverige och då är det fortfarande nya äventyrsbadet /simsportanläggningen i Linköping som toppar listan. Byggnationen av Tinnerbäcksbadet gick igång i september 2019 och kommer att pågå i nästan tre år och det nya badet kommer ligga vid Tinnerbäcksbadets södra strand och blir troligen ett riktigt uppskattat inslag i det "nya" Folkungavallen. Upphandlingar pågår för fullt gällande glaspartier, fasadplåt, solavskärmning, takstolar, växtvägg, passagesystem, taktäckning, sedumtak med mera. 


10-i-topplistan för Mellansverige


Västra Götaland

Forsåkersområdet verkar inte kännas uttjatat alls hos våra användare, och som nämnt tidigare är det just stadsdelen Forsåkers förestående förändringar som lockar till flest bevakningar. Området med sina historiska och karaktäristiska byggnader beräknas bli färdigbyggt omkring 2033 och kommer då att inrymma tusentals nya bostäder, arbetsplatser samt lokaler för näring och kultur, service och utbildning. Detaljplanen ska på utställning under kvartal 4 år 2020. 

På andraplatsen på listan över Västra Götaland hittar vi Karlatornet - en spektakulär byggnad som uppförs på Hisingen och som med sina 254 meter och 73 våningar blir Nordens högsta byggnad. Här ska ett hotell med 300 rum, lokaler för handel samt 595 lägenheter inrymmas, och från lägenheten har du tillgång till ett unikt serviceutbud från hotellet i lågbyggnaden då du kan beställa roomservice, städning eller dra ner till hotellgymmet för att träna eller varför inte mysa på spa. Byggnaden är ritad av Skidmore, Owings & Merrill och den internationellt kända och prisvinnande arkitektbyrån ligger bakom flera exceptionella byggnader som Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York. Byggherre är Karlastaden Utveckling AB, Serneke agerar både ombud och total-, bygg- mark- och stomentreprenör och aktuellt tills för en kort stund sedan var upphandlingar av VVS- och elentreprenörer. Men, just nu är det stor osäkerhet runt projektet och med den rådande situationen ser det ut som Serneke saktar av på farten med upphandlingar och beställningar för projektet. 

10-i-topplistan för Västra Götaland


Södra Sverige 

Skanska Sverige AB bygger vidare på det 18 våningar höga Tändstickshotellet, och underentreprenörerna är på plats för att uppföra hotell med festvåning, konferens- och gemensamhetsutrymmen, restaurang, gym samt även torgyta omkring hotellet. Under kvartal 3 2020 kommer målning-, golv, plattsättning- och undertaksentreprenörer att handlas upp.  


10-i-topplistan för Södra Sverige (exkl. Skåne)


Skåne

I Skåne län är det nybyggnationen av byggnad 23 vid Helsingborgs lasarett som verkar ha kopplat greppet om förstaplatsen. Peab har fått uppdraget att bygga den första etappen av den nya vårdbyggnaden som omfattar stomme för två plan, markarbeten samt ett skyddsrum. Entreprenad 2 planeras att handlas upp våren 2021. Här blir det somatiska mottagningar och dagvård, psykiatrisk mottagning med tillhörande dagvård och heldygnsvård, provtagningscentral och lab, kök och restaurang samt lokaler för stöd och service - allt på ca 45 000 kvm BTA.


10-i-topplistan för Skåne

Relaterade länkar

Ämnen


BYGGFAKTA Groups varumärken BYGGFAKTA och SVERIGE BYGGER är Byggbranschens Go-To Guy inom försäljning, marknadsföring och beslutsstöd. Vi erbjuder Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. 

I våra tjänster får du tillgång till Sveriges största projektdatabas och den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden. Ett vinnande team som hjälper dig med support, service, extra tjänster och expertis ingår också!

Vi är din affärspartner och sätter dig i pole position för nya affärsmöjligheter på byggprojektmarknaden.

Presskontakt

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknadschef Sverige 0650-40 28 00

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggbranschens Go-To Guy inom försäljning, marknadsföring och beslutsstöd

Vi är byggbranschens Go-To Guy och marknadskanal för nya affärsmöjligheter.
Vi etablerar kontakt mellan köpare och säljare av produkter och tjänster, därigenom skapar vi ökad effektivitet, kvalitet och lönsamhet för alla parter.