Gå direkt till innehåll
BYGGFÖRETAGEN har sammanställt landets 30 största byggföretag utifrån omsättning 2019.
BYGGFÖRETAGEN har sammanställt landets 30 största byggföretag utifrån omsättning 2019.

Nyhet -

Sveriges 30 största byggföretag och vad många av klättrarna och nykomlingarna på listan har gemensamt

Sveriges 30 största bygg- och anläggningsföretag - enligt Byggföretagen

Byggföretagens lista över de 30 största bygg- och anläggningsföretagen baseras på omsättning och revideras en gång per år - listan för 2019 års omsättning har nyligen presenterats. Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Det är elfte året i rad som Peab ligger på förstaplatsen. Även andra och tredjeplatsen känner vi igen från tidigare år där Skanska och NCC ligger kvar. Norska Veidekke har efter flera år med stigande omsättning i Sverige nu gått om JM och är det fjärde största byggföretaget 2019.

Föregående års trend att företagen som huvudsakligen bygger och utvecklar bostäder har det tuffast konjunkturmässigt lyser igenom även i år. - Flera bostadsutvecklare som var med på fjolårets lista har fallit ur, säger Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen.

Vi på Byggfakta har tittat närmare på topplistan och fokuserat på klättrarna och nykomlingarna på listan. Precis som Byggföretagen kommenterat har flera bostadsutvecklare ramlat ur listan och många av klättrarna, t ex Veidekke jobbar mot en bredare projektportfölj. Bryter vi ner Veidekkes projektportfölj på olika orter där Veidekke är verksamma kan vi från 2019 och framåt t ex. utläsa följande viktning utifrån byggvolym:

Ort / arbetsställe   Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen 4:e största byggvolymen
Lund Skolor Hotell & restaurang Flerbostadshus Idrott
Göteborg Väg & anläggning Flerbostadshus Skolor Kraft & energi
Karlstad Väg & anläggning Kommunikation Industri Hotell & restaurang
Stockholm* Flerbostadshus Affärshus & kontor Kommunikation Väg & anläggning
Stockholm* Väg & anläggning Affärshus & kontor Hotell & restaurang Kraft & energi
Uppsala Samlingslokaler Idrott Skolor Flerbostadshus
Umeå Väg & anläggning Kraft & energi Industri

För Serneke i Stockholm ser projektportföljen från 2019 och framåt ut så här:

Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen 4:e största byggvolymen
Flerbostadshus Affärshus & kontor Sjuk- & hälsovård Kommunikation

Tittar vi vidare på Brixly i Mölndal ser vi följande projektportfölj från 2019 och framåt:

Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen 4:e största byggvolymen
Flerbostadshus Skolor Samlingslokaler Affärshus & kontor

För Zengun i Stockholm ser projektportfölj från 2019 och framåt ut så här:

Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen 4:e största byggvolymen
Affärshus & kontor Flerbostadshus Kommunikation Hotell & restaurang

Tittar vi vidare på Implenia i Göteborg ser vi följande projektportfölj från 2019 och framåt:

Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen
Väg & anläggning Kommunikation Kraft & energi

För ByggPartner i Borlänge ser projektportföljen från 2019 och framåt ut så här:

Största byggvolymen Näst största byggvolymen 3:e största byggvolymen 4:e största byggvolymen
Skolor Flerbostadshus Sjuk- & hälsovård Affärshus & kontor

Källa: Byggfakta företagsanalys, kartläggning utifrån de projektsegment/byggkategorier där namngivna företags respektive kontor/arbetsställe har rapporterats som upphandlad entreprenör - och räknat på de projektens totala byggkostnad. *I Byggfaktas databas finns Veidekke i Stockholm registrerat på olika verksamheter/arbetsställen. Företagen finns på fler arbetsställen men vi har valt ut några exempel där det finns många projekt. I Byggfaktas tjänst kan du själv göra dina analyser djupare och på de företag och arbetsställen du önskar.

Att vara bred och flexibel för att kunna ta uppdrag inom flera projektsegment och kategorier av byggande är viktigt, inte minst i tider då bostadsbyggandet, som står för en så stor andel av den totala projektmarknaden, minskar.

Oavsett vilka projektsegment som byggföretag, byggkonsulter, installatörer och leverantörer är verksamma inom, använder många av dem olika tjänster för att ha koll på marknaden och fånga upp affärsmöjligheter inom de projektsegment som är av störst intresse.

Bland de 11 byggföretag som klättrat i listan från 2018-2019 kan vi konstatera att 10 av dem använder Byggfaktas tjänster för att ha koll på sin marknads planerade projekt och upphandlingar, samt för att ha rätt beslutsunderlag i syfte att kunna jobba proaktivt utifrån det.

Hela 13 av de 15 största, 17 av de 20 största och 24 av de 30 största byggföretagen på topplistan använder olika tjänster från Byggfakta i sin bevakning och bearbetning av projektmarknaden.

Hur ser dina uppdragsgivares projektportföljer ut och hur vill du att ditt företags projektportfölj ska se ut? Kontakta oss här om våra tjänster för marknads- och projektbevakning så visar vi dessutom hur du kan använda vår företagsanalys.

Byggfaktas företagsanalys visar inte bara hur företagens projektportföljer ser ut utan även var projekten ligger geografiskt, inom vilka byggkostnadsintervall projekten fördelas, hur fördelningen ser ut mellan nybyggnation och ROT-projekt, samt inte minst hur företagsrelationerna ser ut - vilka brukar anlitas av vilka inom olika projektsegment. 

Gillar du topplistor? Bra! Då kan vi även hjälpa dig att skapa dina egna unika topplistor per projektsegment och per verksamhetsområde. Vilka är t ex. de största och mest aktiva byggherrarna, arkitekterna, byggföretagen eller installatörerna inom ditt verksamhetsområde? Vi vet. Vill du veta mer kan du boka en kostnadsfri demonstration av vår tjänst och rankingfunktion här.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknadschef Sverige 0650-40 28 00

Relaterade nyheter