Gå direkt till innehåll
Park Central och Forsåker - två heta projekt som kommer att presenteras på Byggfaktas seminarium "Västsveriges hetaste byggprojekt" på Byggmässan i Göteborg. Bilder: Krook & Tjäder/ Mölndala Fastighets AB och TMRW
Park Central och Forsåker - två heta projekt som kommer att presenteras på Byggfaktas seminarium "Västsveriges hetaste byggprojekt" på Byggmässan i Göteborg. Bilder: Krook & Tjäder/ Mölndala Fastighets AB och TMRW

Pressmeddelande -

Västsveriges hetaste byggprojekt - byggherrarna delar med sig av visioner och byggplaner på Byggfaktas frukostseminarium, 26 april på Byggmässan i Göteborg

Forsåker i Mölndal växer fram som en helt ny stadsdel med 3000 nya bostäder och 4000 arbetsplatser.

I centrala Göteborg blir Park Central den första etappen i utvecklingen av området runt Centralstationen.

På Byggmässan i Göteborg kommer byggherrarna till projekten att berätta mer om visioner och byggplaner på seminariet ”Västsveriges hetaste projekt”, som arrangeras av Byggfakta i samarbete med Byggmässan.

Göteborgsområdet växer så det knakar och flera stora stadsutvecklingsprojekt pågår parallellt. "Vi har börjat kalla Västkusten för Byggkusten av en anledning", säger Peter Åhs på Byggfakta. Utvecklingen av Forsåker är Västsveriges hetaste byggprojekt, enligt Byggfaktas kunder. Det toppar återigen listan över de mest bevakade projekten i databasen.

Forsåker växer fram som en helt ny stadsdel i Mölndal med 3000 nya bostäder och 4000 kontorsplatser – samtidigt som den anrika historiken ska bevaras. Mölndala Fastighets uppdrag består i att skapa ett besöksmål och en destination i och runt den gamla industrimiljön. Under våren går projektet i en ny aktiv fas då detaljplanen väntas antas. Förhoppningen är att utbyggnad av infrastrukturen, med vägar, vatten, avlopp, fjärrvärme mm kan börja under 2023, och efter cirka ett år kan även kvarterens utbyggnad starta. I dagsläget pågår ombyggnad av Mölndalsån, ett gigantiskt infrastrukturprojekt för att översvämningsskydda stadsdelen och centrala Mölndal.

Ett annat prestigefyllt projekt, som väcker stort intresse i branschen, är utvecklingen av området runt Centralstationen där Jernhusen och NCC utvecklar den nya signaturbyggnaden Park Central, som blir den första etappen att bygga i området – i början av 2024. På drygt 40 000 kvm möts kontor, butiker och service med en unik takpark. Kontorhuset får även egen uppgång från Västlänken. Park Central utvecklar gemensamt av Jernhusen och NCC i ett joint venture.

Inte långt efter Park Central påbörjas även Jernhusen byggnation av ett nytt stationshus under 2024. Det nya stationshuset omfattar cirka 15 000 kvm och ska förstärka länken mellan staden och resten av regionen.

Byggfakta bjuder in till frukostseminariet ”Västsveriges hetaste byggprojekt” den 26 april klockan 07.30-09.00. På seminariet berättar byggherrarna till de olika projekten om visioner, planering och byggprocesser.

Bjarne Fjellanger, vd Mölndala Fastighets AB, berättar om utvecklingen av Forsåker. Medverkar gör även projektutvecklare Jenny Tonning.

Jernhusen och NCC deltar på seminariet genom Caroline Ahrnens Martin, Jernhusens regionchef projektutveckling i Göteborg och Ola Hansson, tf. avdelningschef för NCC Property Development, för att berätta om utvecklingen av Park Central och Nya Stationehuset.

På Byggmässan kommer Byggfakta även arrangera ”Byggkonjunkturen- hur djup blir nedgången”. Tor Borg - analyschef på CityMark Analys & Byggfakta och nationalekonom med bakgrund som analytiker på bl.a. Riksbanken, Boverket och Folksam och tidigare chefekonom på SBAB – presenterar nuläge och framtidsutsikter för byggandet inom olika sektorer.

Byggfakta är officiell mässpartner till Byggmässan och Byggvärlden är även officiell mässtidning.

Byggmässan i Göteborg äger rum på Prioritet Serneke Arena 26-27 april.

Välkommen till Byggkusten du också!

Anmälan till frukostseminarium:

https://www.bygg-goteborg.se/sv/2023/03/22/vastsveriges-hetaste-byggprojekt-pa-byggmassan/

Länk till Byggfaktas digitala monter:

https://www.bygg-goteborg.se/sv/exhibitor/byggfakta/

Länk till Byggvärldens digitala monter:

https://www.bygg-goteborg.se/sv/exhibitor/byggvarlden/

Seminarium om byggkonjunkturen:

https://www.bygg-goteborg.se/sv/activity/byggkonjukturen-hur-djup-bli-nedgangen/

Relaterade länkar

Ämnen


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverka. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.