Gå direkt till innehåll
Upp och ner i byggbranschen! Byggstarterna ökar men värdet av projekteringarna minskar!

Pressmeddelande -

Upp och ner i byggbranschen! Byggstarterna ökar men värdet av projekteringarna minskar!

Värdet av alla byggstartade projekt har tveklöst ökat de senaste 12 månaderna och sett över hela Sverige är byggstartsindex +27 %. Av 20 län är det endast ett, Kalmar län, som har ett negativt byggstartsindex, - 14%. Byggstarterna går alltså starkt uppåt.

Men när det gäller värdet av projekteringsstartade projekt så är det - 8 % i hela landet och hela 12 av landets 20 län har ett negativt projekteringsindex. Nedåt när det gäller projekteringarna alltså.

"Det är både upp och ner i byggbranschen - bra just nu och på kortare sikt, men på längre sikt finns frågetecken om inte värdet av projekterade projekt börjar öka snart igen", säger marknadschef Peter Åhs.

De län som är hetast vad gäller värdet av byggstarter är just nu Västra Götaland, Halland, Norrbotten, Uppsala och Västmanland.

De län som är hetast vad gäller värdet av projekteringsstartade projekt är just nu Jämtland, Jönköping, Östergötland, Gävleborg, Halland och Skåne. Det kanske är i dessa län vi kommer att se en framtida ökning av byggstarter?

Källa: Sverige Bygger AB - Byggsveriges affärskälla

Om Byggstartsindex: Värdet av de 12 senaste månadernas upphandlade och byggstartade bygg- och anläggningsprojekt i Sverige Byggers databas, jämfört med föregående 12 månader. Alla projekt mellan 1-500 Mkr tas med.

Om Projekteringsindex: Värdet av de 12 senaste månadernas upphandlade och projekteringsstartade bygg- och anläggningsprojekt i Sverige Byggers databas, jämfört med föregående 12 månder. Alla projekt mellan 1-500 Mkr tas med.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.