Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Storstadslänen står för mer än 57 % av byggandet - Kalmar hetast av de mindre länen.

Stockholm, Skåne och Västra Götaland står för stor del av byggandet - och ju större projekt, desto större andel.

Ny byggstatistik från Sverige Bygger visar att Stockholm, Skåne och Västra Götaland tillsammans står för mer än 57 % av de byggstartade och upphandlade projekten mellan 1-500 Mkr,  januari-november 2012. "Räknar vi även in de största projekten, över 500 Mkr, står de tre storstadslänen för en än större andel", säger Peter Åhs, marknadschef på Sverige Bygger.

"De flesta kan nog lista ut att de riktigt stora projekten ofta ligger i något av de tre storstadslänen. Enligt vår databas handlar det om drygt 68 % i byggvolym om vi tittar på projekt över 500 Mkr som byggstartats och upphandlats så långt under 2012." forsätter Peter.

Tar vi ett mindre län som t ex. Kalmar så står det för knappt 3 % av alla byggstartade och upphandlade byggprojekt än så länge i år. Så även om Kalmar är hett med ett byggstartsindex på över 100 %, så är volymen byggstartade projekt blygsam i jämförelse med de tre storstadslänen.

Andra mindre län med positiva byggstartsindex även om byggvolymerna är små eller relativt små: Gävleborgs län, + 61 %, Västernorrlands län, + 47 %, Uppsala län, + 32 %. Mindre län där det just nu är negativa byggstartsindex: Dalarna, - 23 %, Örebro, - 19 %."

Sett över hela landet ligger Byggstartsindex just nu på + 1 %. D v s värdet av de faktiskt byggstartade och upphandlade projekten mellan 1-500 Mkr är 1 % högre de 12 senaste månaderna, jämfört med föregående 12 månaderna.

Källa: Sveriges absolut största databas med historiska, planerade, pågående och/eller upphandlade byggprojekt. Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.