Gå direkt till innehåll
Ny rapport från Byggfakta om framflyttade projekt och orsakerna bakom - dessutom statistik om nya projektplaner och byggstarter.
Ny rapport från Byggfakta om framflyttade projekt och orsakerna bakom - dessutom statistik om nya projektplaner och byggstarter.

Pressmeddelande -

Rekordfå nya projektplaner samtidigt som byggstartsvolymen minskar och projekt flyttas fram - ny rapport från Byggfakta där även orsakerna bakom ändrade projektplaner lyfts fram

Vi lyfter fram några punkter från ny rapport som visar det allvarliga läget på projektmarknaden:

- Byggstartsvolymen april-augusti 2022 nio procent lägre än samma månader 2021 räknat i byggkostnader

- Antalet byggstartade projekt april-augusti 2022 var 10 procent färre än april-augusti 2021

- April till augusti 2022 hade ca 1400 färre nya projektplaner än motsvarande månader 2021

- Både augusti och september månader 2022 visar lägsta antalet nya projektplaner på mer än 10 år

- För 35 procent av de undersökta projekten i rapporten har byggstarten flyttats fram eller ställts in

- Hälften av de framflyttade byggstarterna beror främst på orsaker relaterade till kriget i Ukraina och dess följdeffekter

- Den enskilt främsta orsaken bakom ändrade eller inställda byggstarter handlar om att det blivit för dyrt att bygga, högre priser

- Den för branschen vanligaste "normala" orsaken bakom framflyttade projekt handlar om förseningar och problem i detaljplanearbetet

- De privata byggherrarna som utvecklar nya bostäder är så här långt mest påverkade av ändrade projektplaner


Ladda ner hela rapporten helt utan kostnad här.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet.

Din GO-TO GUY inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform med relaterade företag och beslutsfattare. Du kan nå, fråga och påverka dem via marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskrivare eller påverkare. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Glada Hudik) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du når oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.