Gå direkt till innehåll
Byggfakta och Tendium presenterar i en gemensam rapport unik statistik baserat på byggstartade projekt inom privat och offentlig sektor.
Byggfakta och Tendium presenterar i en gemensam rapport unik statistik baserat på byggstartade projekt inom privat och offentlig sektor.

Pressmeddelande -

Ny rapport om marknaden för byggentreprenörer med Peab och NCC i topp inom husbyggnation

Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.

NCC är den byggentreprenör med högst intäkter från offentliga kontrakt medan Peab är den totalt mest aktiva byggentreprenören på projektmarknaden utifrån antal projektuppdrag.

Byggfakta och Tendium presenterar i en gemensam rapport unik statistik baserat på byggstartade projekt inom privat och offentlig sektor. Statistiken omfattar enbart byggprojekt och offentliga upphandlingar relaterade till husbyggnation.

Enligt Byggfaktas statistik ligger det uppskattade byggkostnadsvärdet för husprojekt som byggstartat juli 2023-juni 2024 på 207 miljarder. I summan ingår nybyggnation, tillbyggnation, ombyggnation samt renoveringar av husprojekt (infrastrukturprojekt och kraft/energi är däremot inte inräknat).

Byggstartsstatistik visar också att byggbranschen hålls uppe av större industriprojekt, men även skolbyggandet har ökat. Ett av de gigantiska industriprojekt som driver upp värdet är H2 Green Steel i Skellefteå, som uppskattas till 35 miljarder.

Något annat som sticker ut i statistiken är att byggboomen i Västra Götaland nu verkar vara över. Men mellan 2023 och juni 2024 syns ett kraftigt fall i den regionen samtidigt som det stabiliserats i Stockholm och Skåne.

Med ett minskat bostadsbyggande har det varit tuffa tider för många byggföretag.

– I byggbranschen har vi de senaste åren konstaterat ett kraftigt minskat bostadsbyggande, men den offentliga sektorns del av byggentreprenaderna, i kombination med stora industriprojekt framför allt i norr, har till viss del kompenserat för raset i bostadsbyggandet, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

    Tendiums statistik visar på ett ökat offentligt inköp av byggtjänster. Sedan 2020 har den offentliga sektorns utgifter för byggande ökat stadigt. Under 2023 köpte statliga myndigheter, regioner, kommuner, offentligt ägda bolag och andra offentliga organisationer in tjänster från byggföretag för 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.

    Tre byggföretag har under perioden 2020 till 2023 haft över 200 offentliga kunder - NCC, Skanska och Peab. NCC hade både flest offentliga kunder och högst intäkter från offentliga kontrakt.

    Byggentreprenörerna med högst intäkter från offentliga kontrakt 2020 – 2023

    1. NCC (inkl. Nybergs Entreprenad)
    2. Skanska
    3. Peab
    4. ByggDialog
    5. Veidekke

    Peab är däremot den byggentreprenör som totalt sett anlitats i flest husbyggnadsprojekt som byggstartat under åren 2022, 2023 samt första halvåret 2024 (när även privata beställare räknas in). Här kommer Skanska på andraplats och NCC på tredje.

    Här kan du ladda ner rapporten Marknaden för byggentreprenörer.

    Topp 30 – de mest aktiva byggentreprenörerna på husprojektmarknaden

    1. Peab

    2. Skanska

    3. NCC

    4. ByggPartner Gruppen

    5. Brixly

    6. MVB

    7. Circura

    8. Wästbygg Gruppen

    9. JSB Construction

    10. Veidekke

    11. Rune Adielsson Byggnads

    12. Serneke

    13. Pinerock Group

    14. ByggDialog

    15. GBJ Bygg

    16. AF Gruppen

    17. Dynacon Construction

    18. Treano Bygg

    19. Byggmästarn i Skåne

    20. BAB Bygg

    21. RO-Gruppen

    22. Henrik Andersson Byggnads

    23. JM

    24. Hedin Construction (och Byggservice)

    25. Contractor Bygg

    26. SEHED Byggmästargruppen

    27. MTA Bygg & Anläggning

    28. Tommy Byggare (inkl. Stenmarks Bygg)

    29. Boman & Svahn

    30. YLAB Larssons Bygg

    Byggföretagen bakom flest husprojekt med uppskattad byggstart 2022, 2023 t.o.m juni 2024, enligt Byggfakta.

    Infrastrukturprojekt och kraft/energi är inte inräknat, och Trafikverkets upphandlingar ingår ej.

    Källa: Marknaden för byggentreprenörer, Tendium & Byggfakta

    Relaterade länkar

    Ämnen


    MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

    Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverka. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


    BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

    Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

    Kontakter

    Peter Åhs

    Peter Åhs

    Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
    Susanne Bengtsson

    Susanne Bengtsson

    Presskontakt Presskontakt 070-6161112

    MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

    Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.