Gå direkt till innehåll
Att måla om utvändigt är den vanligaste planerade åtgärden på svenskagårdar enligt Lantbruksinvest från Byggfakta. Foto: Adobe Stock
Att måla om utvändigt är den vanligaste planerade åtgärden på svenskagårdar enligt Lantbruksinvest från Byggfakta. Foto: Adobe Stock

Pressmeddelande -

Måla om är den vanligaste investeringen på svenska gårdar men batterilagring dyker upp som hetaste nyhet bland de planerade investeringarna.

Att måla om utvändigt är den vanligaste planerade åtgärden på landets gårdar. Det framgår när Byggfakta undersökt vilka investeringar som ägare/arrendatorer till lantbruks- och skogsfastigheter planerar från våren 2024 och framåt.

Enligt Lantbruksinvest, en undersökning som Byggfakta genomför varje år med landets ägare/arrendatorer till lantbruks- och skogsfastigheter, uppger 16 procent av respondenterna att de planerar att måla om bostadshus och fritidshusbyggnader invändigt under året. 15 procent tänker måla om ekonomibyggnaderna – och 8 procent har planer på att måla och tapetsera invändigt.

Över lag är det byggnaderna, och framför allt bostadshuset, som de flesta satsar på. Byta fönster, byta ytterdörr, fasad, yttertak och golv är andra investeringar som toppar listan.

Samtidigt planerar sex procent av de deltagande lantbrukarna att bygga ny maskinhall eller verkstad på gården.

En ny kategori för i år är ”batterilagring”, ett behov som ökat då allt fler investerar i solpaneler och solceller. I samband med att fler ser över el- och energilösningar är det också fler som uppger att de har för avsikt att byta elleverantör.

Vi på Byggfakta vill tipsa såväl lantbrukarna själva som aktörer inom brandskydd att det är smart att se över brandskyddet extra noga inför installationerna av batterilagring och solceller.

På fordonssidan är det ny personbil och ny traktor som prioriteras högst. Fyra procent svarar att de ska byta bil och investera i ny traktor.

– Eftersom det handlar om en bransch som haft och har det tufft med ökade kostnader för energi, drivmedel, foder och gödsel är information om de som ändå verkligen satsar på att investera och utveckla sin verksamhet är informationen mycket värd för leverantörer av material och tjänster, säger Peter Åhs, marknads- och affärsutvecklare på Byggfakta.

TOPPLISTOR, PLANERADE INVESTERINGAR från våren 2024 och framåt

Byggnation, investeringar och åtgärder i byggnader:

Måla om bostadshus/fritidshusbyggnader, utvändigt

16%

Måla om ekonomibyggnader utvändigt

15%

Måla/tapetsera invändigt

8%

Bygga maskinhall/verkstad

7%

Köpa nya portar/dörrar

6%

Köpa/byta fönster på bostads-/fritidshus

6%

Gjuta golv, bygga om badrum, åtgärda yttertak eller fasad, lägga nya golv, byta kök och många andra investeringar i byggnader finns också med bland svaren. Vill du veta hur många inom just ditt verksamhetsområde som planerar det du kan erbjuda kan du få information om hur många svar som finns här.

Investeringar i uppvärmning och energi:

Investera i solceller/solpaneler

4%

Investera i batterilagring

4%

Även investeringar i värmepumpar, bergvärme m.m. finns det svar om - vill du veta hur många svar kan du få det här.

Behov inom återbruk:

Behov av att hitta återbrukat byggmaterial/produkter

4%

Behov att bli av med utrustning/redskap som kan återbrukas

4%

Det visar sig att många lantbrukare både har behov av att hitta och bli av med produkter och material, möbler, utrustning, verktyg och redskap som kan återbrukas. Vill du veta hur många som har behovet inom just ditt verksamhetsområde kan du få det här.

Se över avtal inom el, bank och försäkringar:

Byta elleverantör

5%

Lägga om lån/låna/byta bank

4%

En hel del lantbrukare och skogsbrukare planerar att se över såväl elleverantör som bank men även sakförsäkringar samt liv- och pensionsförsäkringar ska ses över - vill du veta av hur många inom just ditt verksamhetsområde kan du få det här.

Köpa in övrig utrustning:

Köpa in nya arbetskläder

8%

Köpa motor-/röjsåg

5%

Här finns en väldigt lång lista på olika planerade investeringar men utöver de vanligaste ovan så finns även stängsel, åkgräsklippare, jaktutrustning, verkstadsutrustning, snöröjningsutrustning, drönare, buskröjare, arbetsbelysning och högtryckstvättar med bland de planerarna. Vill du veta hur många som planerar att investera i just det du säljer så kan du anmäla intresse för det här.

Köpa privata fordon/släp:

Köpa personbil

4%

Köpa SUV/pickup

3%

Även lätt lastbil, skåpbil, bilsläp, husbil och hästtransportvagn m.m. finns med bland planerna. Vill du veta hur många som planerar investeringar i just det du säljer kan du få det här.

Köpa in traktorer, maskiner och andra investeringar till jord- eller skogsbruket:

Köpa jordbrukstraktor(er)

4%

Köpa vedmaskin

3%

Köpa skogsvagn

3%

Dessutom finns lastare, grävmaskin, lastmaskin, hövändare, traktorvagn, harv, kultivator, såmaskin, slåttermaskin, bandgrävare, plog, tröska, snickerimaskiner och skogskran med som exempel på andra planerade investeringar framåt. Vill du få information om hur många lantbrukare/skogsbrukare som planerar att investera specifikt i det du säljer kan du anmäla ditt intresse för det här.


Två procent av lantbrukarna uppger även att de har behov av advokat/jurist och även arkitekter och andra konsulter efterfrågas av vissa lantbrukare.


Här kan du läsa mer om 2024 års Lantbruksinvest.


LANTBRUKSINVEST

    Byggfaktas undersökning Lantbruksinvest genomförs varje år med syftet att kartlägga vad lantbruk/skogsfastigheter har för investeringsbehov inom ny-, till- eller ombyggnationer, renoveringar, installationer, uppvärmning, markarbeten och av investering i nya fordon och maskiner. Även uppgifter om planerade åtgärder/förändringar inom finansieringar, försäkringar, elavtal och juristhjälp mm samlas in.

    Lantbruksinvest 2024 pågår mellan 20-22 mars. Över 2 500 personer har svarat på enkäten.

    Relaterade länkar

    Ämnen


    MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

    Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverka. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


    BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

    Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

    Kontakter

    Peter Åhs

    Peter Åhs

    Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
    Susanne Bengtsson

    Susanne Bengtsson

    Presskontakt Presskontakt 070-6161112

    MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

    Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.