Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inte bara nattsvart då det gäller byggandet av nya gruppbyggda småhus

Småhustillverkarna har haft det tuffare på senare tid och tittar vi på nybyggandet av gruppbyggda småhus bekräftas det av vårt byggstartsindex som ligger på -24 %. Ser vi däremot till värdet av planerade, projekteringsstartade nya gruppbyggda småhus ser framtiden ljusare ut. Vårt projekteringsindex ligger på +56 %.

Förutom Stockholms län är det Skåne, Södermanland, Uppsala, Östergötland, Norrbotten och i viss mån även Jönköping och Dalarna som står för den största ökningen av projekteringar gällande nya gruppbyggda småhus.

Eftersom det rör sig om i vissa fall ännu ej beslutade och många oklara projekt är det svårt att avgöra när detta kommer att påverka en ökning även av byggstarterna. Men att värdet av projekteringsstartade nya gruppbyggda småhus är så pass mycket högre den senaste 12 månaders perioden jämfört med föregående gör ändå att det borde se lite ljusare ut för vissa av småhustillverkarna framöver. Det beror såklart även på hur det blir med byggandet av styckebebyggda småhus och antal bygglov där framåt.

Om byggstarts- och projekteringsbarometern från Sverige Bygger:

Byggstartsindex och Projekteringsindex, är rullande månadsindex, som mäter verkliga byggstarter och projekteringsstarter baserat på avvikelsen mellan innevarande 12 månaders period mot föregående 12 månaders period. Indextalet kan sen filtreras med urval av geografi, byggkategori samt byggnadsarter.        

Villkor för att byggprojekten skall påverka byggstartsindex:            

Byggkostnad 1 till 500 Mkr, minst en entreprenör upphandlad.        

Villkor för att byggprojektet skall påverka projekteringsindex:            

Byggkostnad 1 till 500 Mkr, första konsulten upphandlad.

Källa: Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla

Ämnen

Kategorier


Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.