Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Idrottsbyggboomen över! Byggandet av idrotts- och rekreationsanläggningar minskar - men det finns undantag.

Byggstartsindex med djupdykning på idrott och rekreationsanläggningar i Sverige

Enligt Sverige Byggers Byggstartsindex minskar värdet av byggstartade och upphandlade idrotts- och rekreationsanläggningar med 27 % perioden april 2011-mars 2012 jämfört med april 2010-mars 2011. Mest minskar nybyggandet av utomhusanläggningar för idrott och rekreation, - 65 % i hela landet. När det gäller inomhusanläggningar är det ROT som minskar mest, - 34 %.

De senaste åren har det byggstartats en hel del uppmärksammade byggprojekt inom idrott och rekreation, t ex Nationalarenan i fotboll och Stockholmsarenan men även många andra runt om i landet. Men nu verkar idrottsbyggboomen vara över.

De län vars Byggstartsindex minskar kraftigast när det gäller den här typen av byggande är dock inte just Stockholm* (-19 %) utan Västernorrland (-87 %), Blekinge (-74 %), Örebro (-63 %) och Skåne (-62 %). Exempel på undantag är län som Östergötland, Södermanland, Halland, Norrbotten och Dalarna där en kraftig ökning av idrottsbyggandet sker - om än från en tidigare låg nivå.

Volymmässigt så toppar Västra Götaland Byggstartsbarometern med de senaste 12 månadernas byggstartade och upphandlade idrottsprojekt. Topp 5-länen i volym byggstartade idrottsanläggningar, Byggstartsbarometern:

1. Västra Götaland

2. Stockholm

3. Skåne

4. Östergötland

5. Norrbotten

I Östergötland är det bland annat nya fotbollsarenan i Linköping för ca 160 Mkr som drar upp volymen.

*Eftersom Byggstartsindex räknas på upphandlade byggprojekt med en byggkostnad på max 500 Mkr så är varken Nationalarenan i Solna eller Stockholmsarenan medräknade i statistiken.

Ämnen

Kategorier


Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.