Gå direkt till innehåll
De byggprojekt som flest konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer bevakar för att ha koll på just nu. Bildkälla: TMRW - Forsåkersområdet
De byggprojekt som flest konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer bevakar för att ha koll på just nu. Bildkälla: TMRW - Forsåkersområdet

Pressmeddelande -

Höstens hetaste projekt 2021 - de mest bevakade projekten i landet just nu!

Då var det åter dags att göra en djupdykning i Sveriges största projektdatabas och lista upp de projekt som är hetast hos våra användare just nu – hösten 2021. Fighten om topplaceringarna är stenhård, och i våras såg vi det tidigare tredjeplacerade projektet Karlatornet i Göteborg knipa förstaplatsen och därmed rucka ner det hetaste av de heta – byggnationerna i Forsåkersområdet, som tryggt tronat på förstaplatsen i flera år. Men säg den lycka som varar för evigt – det blev blott ett halvår i rampljuset för Karlatornet – när vi nu listar höstens hetaste projekt så är det återigen MölnDala Fastighets AB och Forsåkersprojektet som återtar titeln som landets mest bevakade och intressanta projekt.

Forsåkersområdet
Bildkälla: Nyréns Arkitektkontor

Forsåker - denna gigant bland projekten där man väcker en slumrande men historiskt intressant plats till liv, och blandar bostäder, kontor, handel och kultur i byggnader från pappersbrukstiden med ny, modern arkitektur; en helt ny stadsdel med ca 3 000 nya bostäder och 4 000 arbetsplatser planeras – dessutom med ett tokbra avstånd till reseförbindelser.

Forsens väg genom området byggs fram igen och kommer att visa vägen för nya promenadstråk och bidra till en fortsatt kraftfull karaktär, dock med åtgärder som gör vattnet lugnare för en mer tillgänglig och trygg väg. Ombyggnationen av ån började i våras – ett omfattande arbete som du kan läsa mer om längre ner.

På andraplatsen på listan över projekten i Sverige hittar vi projektet Landvetter Södra – också en helt ny stadsdel - eller faktiskt starten till en helt ny stad i Härryda kommun. Bostadsbristen har lockat kommunen att ta ansvar och här vill man göra det på ett sätt som håller in i framtiden. Landvetter Södra ska på sikt ha plats för minst 25 000 invånare och i första etappen, som gränsar till bebyggelsen i Landvetters Backa, ska bostäder till ca 10 000 invånare byggas. Detaljplanearbetet planeras starta vid årsskiftet.

Och så hade vi Karlatornet som – trots sin ståtliga titel som Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta byggnad – halkade ner till tredjeplatsen. Men projektet har inget att skämmas för – den otroligt spektakulära byggnaden kommer stå stolt högt, högt över Göteborg och kommer säkert ligga kvar på topplistan ett bra tag framöver. Tornet blir 245 meter och 73 våningar och äger du en lägenhet här blir det lite som att bo på hotell (om du vill) - du har nämligen tillgång till gym, spa och hotellservice där du kan få middagen till dörren i sann roomservicestil, du kan få städat tills släkten kommer på kalas samt skicka ner tvätten om du känner mer för att vimla i Karlastadens butiker än att hänga i tvättstugan.

Kort summerat kan man säga att det är i Västra Götaland det händer – åtminstone om man ser till vad marknaden anser är de mest intressanta projekten just nu; inte mindre än fem av de tio topplisteplaceringarna stoltserar man med.

Apropå Västra Götaland - vet ni förresten vilket vatten hantverkare i Göteborg har i sina vattenpass? – De e la rakvatten! (Förlåt men en göteborgsvits kändes som det var på sin plats.)

Listan består av projekt i olika skeden och vi hittar både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade – men gemensamt har de alla att projekten fortfarande har framtida eller aktiva upphandlingar som pågår eller är planerade, där vår undersökaravdelning följer med och bevakar.

Här nedan hittar du de projekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning av marknaden.

*Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder BYGGFAKTAS olika tjänster Mitt Sverige Bygger, BYGGFAKTA LIVE och SMART för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: BYGGFAKTA via tjänsterna Mitt Sverige Bygger, BYGGFAKTA LIVE och BYGGFAKTA SMART. Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. Läs mer på byggfakta.se.

Topplistan för hela Sverige
(Projekt med uppskattade byggkostnader och byggstarter)

Norrland
Byggnationen av en ny bandyhall på gamla SJ-området i Bollnäs toppar listan över projekten i Norrland och där är de sista underentreprenörerna nu under upphandling så förmodligen är det kanske det sista vi ser av projektet här på topplistan – men nästa sommar kan man se bygget live då man räknar med invigning i augusti 2022. Entrédelen till hallen ska återspegla den forna järnvägsverkstadens arkitektur och byggs i tegel där man i första hand tänkt använda tegel från de byggnader som rivs i området. Bandyarenan ska ha plats för 3 500 åskådare.

Region Gävleborg planerar för en ny vårdbyggnad, hus 62, med byggstart under 2023. Där kommer rivningsentreprenaden för hus 11-14 ut på förfrågan nu under hösten.

Här kommer topplistan för Norrland - de 10 hetaste projekten

Mellansverige exkl. Stockholm
Vi har inga nykomlingar på listan över de hetaste projekten i Mellansverige (Stockholms län ej inräknat) utan här byter projekten bara lite plats med varandra – och nu hoppar projektet Mälarporten i Västerås upp på förstaplatsen. Mitt emellan stadskärnan och Mälaren i centrala Västerås planerar Västerås stad för en stor stadsomvandling. Området består idag av två stadsdelar och präglas av industrier och gammal industrimark. Det finns också många ödetomter och även en del affärer och verksamheter samt ett fåtal bostäder på ytan som totalt täcker uppemot 100 hektar. Den gällande översiktsplanen för området slår fast att industrierna ska ge plats åt en blandad stadsbebyggelse som kompletterar stadskärnan och skapar förutsättningar för fler att bo och arbeta centralt i staden. Därför planeras för cirka 7 000 bostäder och cirka 15 000 arbetsplatser i området. Just denna typ av förtätnings- eller stadsläkningsprojekt är något som är prioriterat i Västerås för att skapa en långsiktigt hållbar stad. 

Mälarporten
Bildkälla: BIG

Mälarportens stora styrka ligger i läget, med city runt hörnet och Mälarens strand som avgränsar projektområdet i söder och väster. Men Mälarporten hyser en annan stor fördel i och med att det befintliga och även det planerade nya resecentrumet ligger i området. Fler funktioner och aspekter som ska rymmas i Västerås nya stadsdel och det blir allt från service, nöjen, rekreation, parker och mötesplatser för att skapa en hållbar stadsstruktur och en bra blandning och väl avvägd markanvändning. Ett planprogram med uppgift att länka samman stadens stråk och platser som länge varit uppbrutna av infrastruktur och industrier planeras gå ut på samråd under 2022. Detaljplanen för resecentrum är planerad att gå ut på granskning nu under hösten 2021. Byggtid för etapp 1 av resecentrum (efter antagande) beräknas till 3 år.

Som nämnt hittar vi Västerås befintliga centralstation i just Mälarporten, med entré mot stadens city och Vasaparken. Stationen har sedan länge varit för liten för stadens flöden av resenärer, med trängsel på perronger och tåg som inte kan avgå i tid. Nya områden på resecentrums ”baksida” har också utvecklats under de senaste 20 – 30 åren, så som Lillåudden och Öster Mälarstrand. Järnvägen är i dag en effektiv barriär mot att kunna röra sig enkelt mellan de omkringliggande stadsdelarna, city och Mälaren. Det krävs långa omvägar för den som cyklar eller går. Därför planeras ett nytt resecentrum som med hjälp av upphöjda landskap knyter ihop staden med en gång- och cykelväg över spåren. Resecentrum ska också öppna upp och skapa flera framsidor och ta bort känslan av att staden har en ”baksida”. Att knyta ihop centrala staden med Mälaren är en viktig uppgift.

Resecentrum är designat av danska arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group, och ska byggas i två fristående etapper. Den första byggs i närtid och den andra etappen byggs tidigast 2035, eller när resenärsflödet har ökat så pass mycket att etapp två behövs. På så sätt byggs en flexibilitet in, som tar hänsyn både till befolkningsökningen, resenärsökningen och stadens investeringsbudget. Byggandet sker i nära samverkan med Trafikverket och deras planerade ombyggnad av bangården som också den ska ske i två etapper.

Mälarporten
Bildkälla: BIG

De 10 hetaste projekten i Mellansverige (exkl. Stockholm) 

Stockholm
Ersta nya sjukhus samt den nya mötesplatsen för utbildningscentrumet i Barkarbystaden II lämnar heta listan och ger då plats åt en nybyggnation av skola och aktivitetshus i Vegastaden i Haninge, samt renoveringen och tillbyggnaden av operahuset i Stockholm där det planeras för en ”ny opera i operan” – nya ytor skapas och operabyggnaden byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré. Men överst på listan hittar vi Kista Square Garden där ALM Equity bygger på samt konverterar byggnaden intill Kista Galleria till bostäder, hotell och service för den målgrupp som värdesätter att bo i en stadsmiljö med närhet till både arbete och varierade verksamheter.

10-i-topp i Stockholm

Södra Sverige exkl. Skåne
Fyra av projekten från vårens lista över de mest intressanta projekten i de södra delarna av landet (Skåne exkluderat) lämnar nu plats för några nykomlingar och projektet på Ölandskajen gällande nybyggnad av hotell och parkeringar klättrar upp från vårens tredjeplats till översta pallplatsen. Byggherren Skanska bygger själva (totalentreprenad) och ÅF sandellsandberg arkitekter AB ritar. Detaljplanen har vunnit laga kraft men är överprövad. Hotellet med placering invid Ölandskajen får direkta kopplingar till järnvägsstationen och med slottet i söder, stadskärnan i norr och Linnéuniversitetet i öster är det tänkt att attraktionskraften ska öka och att området blir en ny mötesplats som kommer stärka Kalmar som besöksstad.

10-i-topp i Södra Sverige (exkl. Skåne)

Skåne
Malmö Hälso Camp toppar fortfarande listan över de hetaste projekten i Skåne. Här planeras en ny multihall, friidrottsarena, simarena, kontor och bostäder i ett område där man satsar stort på just hälsa, träning, vård och välmående. Dock ligger projektet just nu lite på is och igångsättningsdatum är inte fastställt. Vi – och bevisligen många med oss – väntar med spänning på vad som sker härnäst.

Malmö Hälso Camp
Bildkälla: LINK Arkitektur AB

De 10 hetaste projekten i Skåne:

Västra Götaland
Då var vi tillbaka till topplaceringarna på Hela Sverige-listan där ju alla de tre topprojekten härrör till Västra Götaland; Forsåkersområdet, Landvetter Södra och Karlatornet.

Vi dröjer oss kvar vid det hetaste av de heta – Forsåker. Där arbetas det nu intensivt för att den första detaljplanen ska gå ut på granskning, förhoppningarna är att detta kommer att ske under början av nästa år/våren 2022. Byggstart planeras fortsatt till början av 2023, därtill är man mitt uppe i processen att färdigställa alla de handlingar som ska kompletteras i granskningen. Bland annat har man ett väl formulerat hållbarhetsprogram som ämnar att beskriva de gemensamma målen med staden och byggaktörerna. Till detta beskrivs strategier för den miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarheten i formandet av den nya stadsdelen.

Utöver utvecklingsarbetet har även en del byggande startat. Under våren påbörjades ombyggnationen av ån genom området och först ut var det nya vattenintaget. Här kommer det starka flödet från Kvarnbyfallet separeras. Stora mängder vatten kommer fortsätta i hög fart in i bybassrören och färdas under marken och en mer reglerad mängd förs in i den synliga årännan. Bypassrören installeras dock först vid ett senare skede. Därtill har även arbeten vid det man kallar ”Vattenplatsen” påbörjats. Här har en temporär ränna byggts för att leda om vattnet för att kunna bredda den befintliga rännan och skapa den bassängliknande form som ska ge ökad närvaro och tillgänglighet till vattnet vid ”Vattentorget”. Läs gärna mer på projektets egna hemsida här.

Forsåkersområdet
Bildkälla: MölnDala Fastighets AB

Vad händer då vid Landvetter Södra? Jo, Landvetter Södra Utveckling AB:s styrelse har under året antagit en hållbarhetsstrategi och just nu är genomförandefrågor, exploateringsekonomi och gemensam målbild för etapp 1 prioriterat i konsortiet. Kopplat till innovation, hållbarhet och medborgardialog medverkar man i projektet Digital Twin Cities Center där man nyligen testade VR-glasögon som en metod att i framtiden involvera medborgare och ungdomar i planeringen av Landvetter Södra. Man är också partner i projektet Tillsammans för Agenda 2030, där ungdomar från lokala skolor agerar konsulter för en tid och ger sin input till hur de tycker man ska jobba med hållbarhet och Agenda 2030 i stadsutvecklingen. Resultatet presenteras i december på Landvetter kulturhus.

10-i-topp i Västra Götaland

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


BYGGBRANSCHENS GO-TO GUY & MATCHMAKER för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet.

Din GO-TO GUY inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform med relaterade företag och beslutsfattare. Du kan nå, fråga och påverka dem via marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskrivare eller påverkare. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Glada Hudik) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du når oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Presskontakt

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.