Gå direkt till innehåll
Hjältevadshus har infört solceller som standard på sina hus och är den småhustillverkare som klättrat mest på Byggfaktas topplista där tillverkarna rankas efter antal sökta och beviljade bygglov.  Bild: Villa Svala från Hjältevadshus.
Hjältevadshus har infört solceller som standard på sina hus och är den småhustillverkare som klättrat mest på Byggfaktas topplista där tillverkarna rankas efter antal sökta och beviljade bygglov. Bild: Villa Svala från Hjältevadshus.

Pressmeddelande -

Här är Sveriges största småhustillverkare 2022 – Hjältevadshus går mot strömmen

Hjältevadshus klättrar mest på listan över de största småhustillverkarna 2022. Älvsbyhus är dock den leverantör som står stadigast i toppen och är Sveriges största småhustillverkare – för 23:e året i följd.

Det framgår av Byggfaktas husstatistik för styckebyggda småhus 2022.

2022 har varit ett tungt år för småhusbranschen. I stort sett samtliga småhustillverkare uppvisar sämre orderingång 2022 jämfört med 2021, enligt Byggfaktas statistik över sökta och beviljade bygglov för styckebyggda villor.

I småländska Hjältevad finns en tillverkare som går mot strömmen och ökade förra året. För helåret 2021 hade Hjältevadshus en marknadsandel på 1,7 procent över hela Sverige, enligt Byggfaktas siffror. 2022 hade de ökat sin marknadsandel till 4,3 procent, vilket gör att de klättrar från en 15:e till en åttonde plats på topplistan.

Enligt Johan Bynell, VD för Hjältevadshus, är en av förklaringarna till framgången att Hjältevadshus förra året tog beslut om att göra solceller till standard i sina hus.

- Det som sticker ut lite extra är att vi har solceller som standard på alla hus, med insikten om att energipriserna är en stor utgiftspost för våra kunder. Vi har ett starkt hållbarhetstänk i allt vi gör och började redan 2021 utreda om vi kunde göra solceller till standard på alla våra hus. Det kändes självklart och viktigt för oss att gå den vägen, och när vi lanserade det förra året blev det tydligt att kunderna tyckte detsamma. Man kan säga att det är ett sätt att framtidssäkra husen.

De låga driftskostnaderna som solcellerna bidrar till - i kombination med en tilltalande design samt förbättrade processer som gjort att man snabbare kan få husen på plats - är något som kunderna uppskattat.

- Idag går det på drygt sex månader från att beställningen är lagd till att huset är klart att flytta in i. I osäkra tider tror vi att den här kombinationen är eftertraktad, man vill veta att hustillverkaren är finansiellt stabil och att huset blir inflyttningsklart snabbt, säger Johan Bynell.

Även om Hjältevadshus står för den största klättringen så är Älvsbyhus, för 23:e året i följd, det företag som toppar listan över Sveriges största småhustillverkare.

- Älvsbyhus har sedan starten byggt och levererat fler än 45 000 småhus till förväntansfulla husbyggare runt om i Norden och jag är stolt över att vårt företag har varit svenska folkets favorithus under så många år, säger vd Kent Johansson.

Byggfaktas statistik över antalet bygglov för småhus i landet bekräftar en nedgång med drygt 40 procent 2022 jämfört med året innan. Inbromsningen skedde framför allt i höstas.

- Bakomliggande orsaker är den radikalt ändrade marknadsbilden där byggkostnader ökat väldigt snabbt samtidigt som hushållens inkomster tappat mycket i realt värde till följd av den höga inflationen. På toppen av detta har även bolåneräntorna stigit markant, bopriserna sjunkit, aktiebörserna varit skakiga och den allmänna osäkerheten och oron ökat med Ukrainakriget, säger Tor Borg, analyschef på Byggfakta.

Den vikande småhusmarknaden är något som även Hjältevadshus ser med oro på.

- Vi är lika bekymrade som alla andra. Räntor, inflation och lågkonjunkturen har skapat enorma utmaningar både för oss och branschen i stort. Vi behöver jobba tillsammans –hustillverkare och underleverantörer – för att se till att det finns svenska hustillverkare även i framtiden, säger Johan Bynell.

Byggfakta tar varje år fram husstatistik för styckebyggda småhus. Sökta och beviljade bygglov, som rapporteras in från kommunerna och registrerats i Byggfaktas databas, matchas med valda husleverantörer. Alla som sökt bygglov får svara - via brev eller telefon – på vilken husleverantör de valt, om de inte valt att bygga i lösvirke.

Topp 15: Sveriges största småhustillverkare 2022 enligt sökta och/eller beviljade bygglov:

Förklaring: Älvsbyhus är den småhustillverkare som flest personer, som sökt eller beviljats bygglov, uppgett att de valt 2022. Men allra flest har valt att bygga i lösvirke (438 st). I statistiken finns samtidigt 145 bygglov där vi inte fått veta vilken småhusleverantör som anlitats och 90 stycken där kunden inte valt leverantör än. Dessutom har 69 personer valt att bygga i ”lös sten”. Källa: Byggfakta

TILLVERKARE Antal Marknadsandel %
Älvsbyhus 392 11.0
A-Hus AB 267 7.5
Myresjöhus 251 7.1
Fiskarhedenvillan 246 6.9
Eksjöhus 227 6.4
LB Hus 178 5.0
Smålandsvillan 178 5.0
Hjältevadshus 153 4.3
Trivselhus 124 3.5
Götenehus 111 3.1
Vårgårdahus 100 2.8
Skidstahus 77 2.2
JB Villan 69 1.9
Bra Hus 61 1.7
Anebyhusgruppen 59 1.7

Relaterade länkar

Ämnen


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet.

Din GO-TO GUY inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform med relaterade företag och beslutsfattare. Du kan nå, fråga och påverka dem via marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskrivare eller påverkare. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Glada Hudik) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du når oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.