Gå direkt till innehåll
Byggfakta har sammanställt sina mest frekventa uppgiftslämnare under 2023 i olika kategorier.
Byggfakta har sammanställt sina mest frekventa uppgiftslämnare under 2023 i olika kategorier.

Pressmeddelande -

Här är 2023 års mest transparenta samhällsbyggare, enligt Byggfakta

Mellan 80 och 90 procent av branschens aktörer anser att byggherrar och andra uppdragsgivare bör bli mer öppna med sina projektplaner i tidiga skeden, enligt en färsk undersökning från Byggfakta.

För att betona vikten av en mer transparent byggbransch korar vi på Byggfakta 2023 års mest frekventa uppgiftslämnare. Trafikverket Region Väst är den aktör som rapporterat in allra flest projekt till oss.

När Byggfakta i en stor och färsk undersökning om branschens utmaningar ställt frågor om transparens svarar 80-90 procent av respondenterna att de anser att byggherrar, beställare och andra uppdragsgivare i någon grad bör bli mer öppna med sina projektplaner i tidiga skeden.

Leverantörer av olika material och produkter är den målgrupp som, enligt enkäten, i störst utsträckning efterfrågar mer och bättre information om projektplaner i tidiga skeden. Närmare 90 procent av leverantörerna önskar att byggherrarna vore mer öppna med sina planer. Bland underentreprenörer är siffran 84 procent, och bland konsulter/föreskrivare och huvudentreprenörer cirka 81 procent.

Byggherrarna själva har också, i någon grad, märkt av ett ökat intresse för sina projektplaner hos branschens aktörer och önskemål om att de ska bli ännu bättre på att informera i så tidigt skede som möjligt. Det svarar 56 procent av de offentliga och 43 procent av de privata byggherrarna.

Här indikerar undersökningen att det finns ett ”gap” mellan byggherrarnas uppfattning och svaren från konsulter, entreprenörer, leverantörer och återförsäljare.

– Byggherrarnas transparens, vilja och förmåga att informera om sina projektplaner i så tidigt skede som möjligt, kan vara avgörande för att de och branschen ska lyckas med sina hållbarhetsmål. Kännedom om projekt i tidiga skeden bidrar till fler och bättre hållbara och klimatsmarta lösningar från konsulter, entreprenörer och leverantörer, säger rapportförfattaren Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

För att lyfta aktörer som varit transparenta med sina planer korar Byggfakta för andra året i rad den kommun, myndighet, allmännyttigt bostadsbolag och det byggföretag som bidragit med mest information om projektmarknaden 2023. Mer exakt så handlar det om vilka lokala arbetsställen som lämnat information om flest antal projekt och projektplaner under året.

– Vi upplever att många av våra källor ser fördelar med att sprida sina planerade projekt via oss. Vår relation till uppgiftslämnarna och det samarbete vi har gynnar dem på flera sätt. Vi får ofta frågor om trender, projektlistor och annat, och våra kunder berättar gärna om lyckade nya kontakter de fått via oss, säger Sofie Sjöström, chef för Byggfatas undersöksavdelning.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, är vinnare i kategorin "Allmännyttan".

Vad är det för projekt ni informerat om under 2023?

– Av våra 53 projekt utgör huvuddelen underhållsprojekt. En stor del av projekten vi rapporterat in utgörs av till exempel stambyten, fasadrenoveringar och takunderhåll. Nyproduktionen står för en handfull projekt. MKB har funnits sedan 1946 och vi har ett stort fastighetsbestånd. Totalt sett har vi närmare 27 000 lägenheter samt cirka tusen kommersiella lokaler som ingår i en välfungerande bostadsmiljö, säger Christina Lundby, nyproduktionschef på MKB.

Transparens och samverkan av a och o när samhällen ska utvecklas.

– Genom att berätta vad vi har på gång så har vi förhoppningsvis möjlighet att få in fler anbud vid offentliga upphandlingar och få bättre priser. Som offentliga aktör är transparens viktigt, säger Christina Lundby.

2023 års mest transparenta aktörer och uppgiftslämnare på projektmarknaden, enligt Byggfaktas sammanställning.

Inom kategorin:

  • Myndighet: Trafikverket Region Väst, Göteborg, 140 projekt
  • Kommun: Stockholm stad exploateringskontoret, 118 projekt
  • Byggentreprenör: Skanska Sverige, arbetsställe Stockholm, 61 projekt
  • Allmännyttan: MKB, Malmö, 53 projekt
  • Uppstickare: Halmstads kommun, 64 projekt (har klättrat från plats 78 till en 15:e plats på den totala topplistan)

*De lokala arbetsställen som lämnat information om flest antal projekt och projektplaner under 2023. Källa: Byggfakta


Länkar:

Ladda ner rapporten ”Indikationer & Insikter” från 1472 personer i byggbranschen här

Läs mer om hur Byggfaktas informationsinsamling går till här


Relaterade länkar

Ämnen


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverkare. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen har verksamhet i 26 länder.

Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112
Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.