Gå direkt till innehåll
Byggstartsindex Oktober 2009

Pressmeddelande -

Byggstartsindex Oktober 2009

Fortfarande svagt bostadsbyggande

Byggstartsindex är ett rullande månadsindex, som mäterverkliga byggstarter och avvikelsen mellan innevarande 12 månaders period mot föregående 12 månaders period. Indextalet kan filtreras med urval av geografi, byggkategori samt byggnadsarter.

Kommentar 2009-10-08

Fortsatt svagt bostadsbyggande, trots att vi ser ett visst ljus i vissa regioner. Antalet ROT-projekten har vuxit under en tid, men är kopplade mot incitamentsprogram och vi närmar oss ett valår, varför fastighetsägare kan avvakta under en tid framåt. Nyproduktionen har förhoppningsvis nu nått en bottennivå och stiger svagt.

Inom Offentliga lokaler ser vi att projekt inom vård, skola och omsorg,har enpositiv trendmot att projekt inom kontor, affärslokaler etc har en klart negativ.

Väg & anläggningsprojekt harökat sedan sommaren. Detta efter att byggstarter minskat under en längre period. Trenden är stigande med ett positivt index i sept.

Industriprojekt ser fortsatt dystert ut. Byggstartsindex närmar sig -40% på årsbasis.

Trendanalysen är således att byggprojekt kopplat till beställare från det offentliga, dvs Skolor, Sjukhus etc, Väg & anläggning samt till viss del ROT-projekt bostäder, växer.

Byggprojekt kopplat till den privata sektorn är svag, och fortsätter att vara så. Dock har vi sett ett trendbrott i Nybyggnad av flerbostadshus som nu vänder sakta upp igen.

Källdata: Byggsveriges affärskälla: SverigeBygger AB

Bifogas: Byggstartsindex i grafer per sept 2009.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.