Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Byggstartsindex indikerar svagare byggkonjunktur

Fortfarande står nyproduktionen av flerbostadshus för en mycket starkt byggstartsvolym, men faller ner då vi inte kan matcha byggstartsvolymer som var under 2010. Detta ger i förlängningen en prognos om ett svagare bostadsbyggande som en del kommer att känna av framför allt under början av nästa år. Även ROT-projekt på bostäder har en svag byggstartsvolym. Kontrasten till ovanstående, är att projekteringsindex visar (+87%) för nybyggnad av bostäder, säger Mats Olov Hildingsson ansvarig för statistik och analys på informationsföretaget SverigeBygger AB. 

På anläggningssidan fortsätter byggstartsindex att sjunka, som vi tidigare har kommunicerat. Notering för maj blir (-4%) att jämföra med mars (+7%). Därmed är vi i en avmattningsperiod.

Byggandet av offentliga och kommersiella lokaler har förbättrats och visar ett stigande byggstartsindex. Speciellt byggandet av kontor ökar och mest i storstäderna (+113%).

Regionalt är Stockholm(+26%) och Skåne(+20%) fortsatt starka, men bägge har tappat sen i april. Västra Götaland har försvagats under våren och noterar ett fallande index till (+1%).

- I bakgrunden finns en växande projekteringsvolym varför yttre faktorer blir betydelsefulla för hur utvecklingen blir. Oro i eurozonen ger eventuellt en stramare penningpolitik och den ökande kostnaden för finansiering dämpar därmed kommande byggstarter till viss del. Viljan att investera sjunker per automatik avslutar Mats Olov Hildingsson på SverigeBygger AB.

Källa: Byggsveriges affärskälla - SverigeBygger AB 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.