Gå direkt till innehåll
Projekt Stadsljus, Avicii Arena, H2 Green Steels stål- och vätgasanläggningar samt Stenmarks Restaurang & Växthus. Bilder: Stadsljus: Yellon/Cobe, Globen: Sören Andersson, 2see.se, Stålverket: H2 Green Steel, Växthusrestaurangen: Johan Falkenberg
Projekt Stadsljus, Avicii Arena, H2 Green Steels stål- och vätgasanläggningar samt Stenmarks Restaurang & Växthus. Bilder: Stadsljus: Yellon/Cobe, Globen: Sören Andersson, 2see.se, Stålverket: H2 Green Steel, Växthusrestaurangen: Johan Falkenberg

Pressmeddelande -

Byggfakta serverar fyra ”heta” projekt till frukost på Nordbygg

En 35-årig ikonisk arena, en innovativ och klimatsmart växthusrestaurang, en av världens största vätgasanläggningar och ett nytt landmärke som både sticker ut och smälter in.

Dessa tillhör Sveriges hetaste byggprojekt och de kommer att presenteras på två inspirerande frukostseminarier på Nordbyggmässan.

På onsdagen och torsdagen (24 och 25 april) genomför Byggfakta, i samarbete med Nordbygg, två separata frukostseminarier. Byggherrarna för fyra utvalda projekt har bjudits in att dela med sig av både utmaningar och lösningar och vad som gör deras projekt unika.

– Vi sätter fullt fokus på spännande byggprojekt. Vi tror att erfarenheter, val och insikter från dessa projekt kan ge inspiration till fler, säger Lina Hann, projektledare på Nordbygg.

De utvalda projekten finns på Byggfaktas ”heta lista” över de mest bevakade i projektdatabasen.

–Många av våra kunder har visat intresse för projekten genom att de valt ut dem som intressanta i vår tjänst Byggfakta SMART. Vi har tillsammans med Nordbygg letat bland dessa heta projekt efter sådana som sticker ut lite extra, berättar Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

Avicii Arena

Avicii Arena, fd Globen, fyller 35 år i år men har under dessa år har aldrig moderniserats – trots att kraven på evenemangsverksamhet ser helt annorlunda ut idag än 1989. Till exempel så är kraven på ljud och akustik betydligt högre samtidigt som publiken vill ha en intimare upplevelse. Därför är atmosfär, intimitet och akustik ledorden som Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGA) jobbar efter när arenan ska byggas om för att locka de största stjärnorna.

– Avicii arena är en viktig motor för hela besöksnäringen i Stockholm, säger Mats Viker, vd SGA Fastigheter, som är en av talarna på onsdagens seminarium.

Stenmarks restaurang & växthus

2022 åkte entreprenören Claes Stenmark till Stockholm och Nordbyggmässan för att hitta samarbetspartners och leverantörer till sitt pilotprojekt inom hållbart byggande.

Nu, två år återvänder han till mässan för att berätta om sin dröm som håller på att förverkligas - en växthusrestaurang i skånska Skegrie. Målet är att uppföra världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad, detta trots att han varken har erfarenhet som byggare eller krögare.

– För mig var Nordbygg 2022 en supernyttig mässa att besöka med spännande möten – och det bästa var att jag hittade så många som var intresserade av mitt projekt och av att bryta ny mark inom hållbart byggande. Växthusrestaurangen hade aldrig blivit möjlig utan dem, säger Claes Stenmark som kommer att berätta mer om bygget, som pågår för fullt, för mässbesökarna.

H2 Green Steel

Stålverket H2 Green Steel i Boden är inte bara ett av Byggfaktas ”hetaste” och mest bevakade byggen utan även ett internationellt prestigeprojekt då anläggningen blir ett av världens första storskaliga gröna stålverk och Europas största vätgasanläggning.

Syftet är att förändra stålindustrin, med sin höga klimatbelastning, genom en ny produktionsprocess där vätgas ersätter kol i järnframställningen, vilket minskar koldioxidutsläppen med upp till 95 procent.

Rasmus Kazinczy, Head of Project Procurement, delar insikter om H2 Green Steels verksamhet, framsteg i projektet, samarbete med lokala entreprenörer och varför Boden är den optimala platsen för detta projekt.

Stadsljus

Hur skapar man en ett helt nytt landmärke som smälter in? Det är en av utmaningarna som OBOS, i samarbete med arkitekterna Yellon och Cobe, jobbar med i projekt Stadsljus i Norra Djurgårdsstaden.

Ett 30 våningar och 110 meter högt cylinderformat hus kommer att förändra både stadens siluett och den industrihistoriska platsen - som ursprungligen ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg. Dessutom är fotavtrycket, själva grunden, 1200 kvadratmeter så byggnaden tar för sig på alla ledder. Bostadshuset kommer att ersätta den rivna gasklocka 4 och bli ny granne till de övriga bevarade gasklockorna som byggs om till kulturscen, hotell och kontor

– Storskaligheten är minst sagt en utmaning, säger Anna Grinneby, projektutvecklingschef OBOS, en av talarna på seminariet.

Föranmälan är obligatorisk till seminarierna. Vi bjuder på kaffe och smörgås.

Seminarie 1: 24 april kl 08.00-09.00

Avicii Arena och Stenmarks Restaurang & Växthus


Seminarie 2: 25 april, kl 08.00-09.00

OBOS Projekt Stadsljus och H2 Green Steels anläggningar i Boden

Bilder. Stadsljus: Yellon/Cobe, Globen: Sören Andersson, 2see.se, Stålverket: H2 Green Steel, Växthusrestaurangen foto: Johan Falkenberg, rendering David Enbom.

Relaterade länkar

Ämnen


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverka. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.