Gå direkt till innehåll
Byggboom för kriminalvårdsanläggningar - har ökat med närmare 80 procent det senaste året

Pressmeddelande -

Byggboom för kriminalvårdsanläggningar - har ökat med närmare 80 procent det senaste året

Bostadsbyggandet har tvärnitat och för flera andra byggkategorier pekar kurvorna nedåt. Men det finns en kategori som ökar rekordartat. Det är Kriminalvårdsanläggningar, där byggkostnadsvolymen ökat med 78,7 procent för det senaste årets byggstarter, enligt statistik från Byggfaktas databas.

Kriminalvården befinner sig i ett mycket expansivt skede. Sedan oktober 2021 har Kriminalvården skapat en bra bit över 1 000 nya platser för intagna, som en följd av det ökade behovet. Det motsvarar sju medelstora anstalter eller elva medelstora häkten, enligt myndighetens egna uppgifter.

Även i Byggfaktas statistik syns Kriminalvårdens satsning tydligt. Kriminalvårdsbyggnader, där fängelser, häkten och anstalter ingår, är den byggkategori som sticker ut mest i statistiken om man ser till procentuell ökning. De senaste tolv månaderna har nämligen byggandet ökat med 78,7 procent (baserat på total byggkostnad) jämfört med föregående tolvmånadersperiod (okt 2021-sep-22).

Jämför vi med ytterligare en period tillbaka (okt 2020-sep-2021) så har årsindex för kriminalvårdsbyggnader ökat med hela 482,4 procent.

– Det är sällan man ser så stora ökningar inom en kategori. Det är alltid upplyftande när byggandet ökar, men i just detta fall så är ju orsakerna bakom byggboomen inte särskilt positiva, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta, som tagit fram statistiken.

Enligt Kriminalvårdens beräkningar uppgår summan för den totala byggnadsinvesteringen för alla deras projekt (ny- och ombyggnation) som de har i gång till cirka 30 miljarder kronor. Här finns även projekt som byggstartat tidigare än för tolv månader sedan med.

Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, har tidigare kommenterat den "historiskt höga ökningstakten" i ett pressmeddelande från Kriminalvården.

– Vi börjar nu få ordentlig utdelning för de insatser som sjösattes för några år sedan. Vi kan dessutom räkna med en växande ökningstakt de kommande år. Det här betyder att vi är en betydande tillväxtmotor både lokalt och regionalt, både i ett kort och i ett långt perspektiv.

Läs mer>>

https://www.byggfakta.se/blogg...

Bildtexter:

Foto: Cirka 50 olika platsökningsprojekt pågår runt om i landet. Skänningeanstalten är efter utbyggnaden en av landets största fängelser med 372 platser. Foto: Kriminalvården

Grafik: Byggstartsindex för byggande inom kategorin Kriminalvård, där byggstart har skett under de senaste tolv månaderna och där det finns en entreprenör utsedd/rapporterad i projektet. Löpande ramavtal ingår inte i statistiken. Källa: Byggfakta

Relaterade länkar

Ämnen


MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM -inom försäljning, marknadsföring, anbud, inköp och beslutsstöd. Du får tillgång till Nordens största projektdatabas och marknadsplattform och marknadens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.

Din MATCHMAKER – vi matchar ihop dig med rätt affärspartners oavsett om du är köpare, säljare, föreskriva eller påverka. På köpet bidrar vi tillsammans till en effektivare bransch med ökad transparens och sundare konkurrens.


BYGGFAKTA Group med våra varumärken BYGGFAKTA, BYGGFAKTA DOCU, SVERIGE BYGGER, BYGGVÄRLDEN, CITYMARK, BYGGFAKTA TENDER, HUSGUIDEN, ALLT OM BOSTAD m fl. finns på plats i Hälsingland (Ljusdal och Hudiksvall) samt i Stockholm. Koncernen finns i hela Norden och stora delar av Europa.

Du när oss på telefon 0651-55 25 00 eller info@byggfakta.se

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.