Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Återhämtning i byggbranschen 2010

Byggstartsindex är ett rullande månadsindex, som mäter verkliga byggstarter och avvikelsen mellan innevarande 12 månaders period mot föregående 12 månaders period. Indextalet kan sen filtreras med urval av geografi, byggkategori samt byggnadsarter.


 Som vi kommenterade redan i augusti, så har det vänt inom nyproduktionen av flerbostadshus. Botten ur i juni på -47% har vänt upp till dags dato till -28%, mätt på hela riket.


 Byggandet av offentliga lokaler ser relativt stabilt ut. Dock med skillnaden i att skolor, sjukhus och vårdinrättningar har en tillväxt mot en avmattning för kontor, affärslokaler och offentliga lokaler.


 Industrin har sannolikt bottnat ut i höst och förväntas ett stigande index.


Inom ROT projekt på flerbostadshus, ligger byggstartsindex avvaktande på + 15% med en stigande trend. Väg & Anläggningsprojekt har haft en positiv trend sedan våren 2009 och har idag en tillväxt index på +14%.


 "Vi ser en positiv trend i byggstartsindex för 2010 för helheten, dock kommer första halvan av 2010 bli tufft för alla som ligger sent i fas och levererar material samt tjänster i byggprojektets slutskeden. Byggtid är således en betydande faktor att addera till indexutvecklingen i våra grafer."


Källa: Byggsveriges affärskälla - SverigeBygger AB

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.