Gå direkt till innehåll
Bygg- och installationsbranschens bortglömda men dubbelt relevanta målgrupp – en målgrupp som nu upplever ökad lönsamhet och visar rekordstort intresse för energiinvesteringar.

Nyhet -

Bygg- och installationsbranschens bortglömda men dubbelt relevanta målgrupp – en målgrupp som nu upplever ökad lönsamhet och visar rekordstort intresse för energiinvesteringar.


Med tanke på den snabbt minskade byggprojektmarknaden, där orderingången minskar för många aktörer och där påfyllnaden av nya planerade projekt är lägsta på 10 år, borde en målgrupp som faktiskt planerar såväl bygginvesteringar, energiinvesteringar som andra investeringar vara relevant.

Till och med dubbelt relevant och intressant - eftersom de i många fall är potentiella kunder både som företagare/proffs och privatpersoner samtidigt.

Målgruppen vi pratar om är lantbrukare, ägare av lantbruksfastigheter och skogsfastigheter – och Byggfakta har nu kartlagt deras behov och byggnations-, installations- och investeringsplaner i Lantbruksinvest 2023.

De kan ha behov av byggbranschens hjälp att bygga/renovera på bostadshus, fritidshus eller carport/garage - men samtidigt då det gäller att bygga/renovera en maskinhall, verkstad, ladugård eller djurstallar o s v. till sin verksamhet. Över 200 planerar byggnation av bostadshus, fritidshus, stugor och över 400 planerar någon form av byggnation av djurstallar, ladugårdar, maskinhallar, verkstäder, lager, gårdsslakteri, gårdsmejeri o s v. Vill du veta hur många och vilka inom ditt verksamhetsområde kan du få mer information här.

Även Lantbruksbarometern 2023 från Ludvig & Co och Swedbank/Sparbankerna visar att 44 procent av lantbrukarna upplever en ganska eller mycket god lönsamhet (vilket är 14 procentenheter bättre än 2022) och inte minst att intresset för energiinvesteringar är rekordstort hos lantbrukarna. Det ligger i linje med vår kartläggning, Lantbruksinvest 2023, där nästan 1000 lantbrukare eller skogsägare planerar någon investering i energiåtgärd eller energieffektivisering. Vill du veta hur många och vilka inom ditt verksamhetsområde kan du få mer information här.

De kan dessutom ha behov av att köpa en personbil, husbil, motorcykel, skoter, släpvagn med mera för privat bruk – men samtidigt ha behov av att investera i en traktor, lastmaskin eller grävmaskin o s v. till sin verksamhet. Över 1000 lantbrukare eller skogsägare planerar att investera i fordon eller maskiner enligt årets Lantbruksinvest – vill du veta hur många och vilka inom ditt verksamhetsområde får du mer information här.

De kan ha behov av att köpa och/eller sälja fastigheter – såväl permanent eller fritidsboende som skogs- eller lantbruksfastighet. Egendomsmäklare och fastighetsmäklare borde vara intresserade av de över 300 lantbrukare eller skogsägare som planerar att köpa eller sälja fastighet enligt årets undersökning, vill du veta hur många och vilka inom ditt verksamhetsområde läser du mer här.

De kan ha behov av att låna, finansiera och försäkra både privat och till sin verksamhet så banker och andra finansieringsaktörer samt försäkringsbolag borde vara intresserade av de 165 lantbrukare och skogsägare som ska se över lån/finansiering och de över 100 som ska se över försäkringar. Läs mer och anmäl intresse för att veta mer om dem här.

Utöver allt ovan och (A-Ö som vi listar upp längre ner) kan de såklart även ha behov av kläder och utrustning till såväl verksamheten i skogsbruket och lantbruket som till rekreation, jakt eller fiske. Vill du veta hur många som planerar att köpa in den produkt, utrustning etc. som du erbjuder kan du anmäla intresse här.

Till sist – larm och säkerhetsaktörer. Har ni tänkt på att lantbrukare kan behöva ha tjänster och produkter för larm- och säkerhet både som privatperson och till sin verksamhet?

Bostadshuset, fritidshuset, gårdsbutiken, bed & breakfast utrymmet – och/eller djurstallarna, maskinhallen, verkstaden, lagerbyggnaden kan behöva lås, inbrotts- och brandlarm, kameraövervakning eller andra säkerhetstjänster. Många lantbrukare och skogsägare jagar dessutom och behöver vapenskåp och kanske även vill ha extra säkerhet generellt sett just för att de har vapen och dyra maskiner, fordon och utrustning. Över 50 lantbrukare tänker se över larm och säkerhet, vill du veta vilka och hur många inom ditt område?

Är det målgruppens ”dubbla roller” som gör att de av vissa glöms bort och inte upplevs så tydliga som målgrupp? Medan säljare av maskiner, fordon och utrustning bättre verkar ha koll på denna målgrupp så verkar aktörerna inom bygg- och installationsbranschen i större utsträckning ha missat eller glömt bort hur relevant målgruppen kan vara för dem. Inte minst i tider av minskad projektmarknad och ökad konkurrens.

Med tanke på det tuffa läget på byggprojektmarknaden vill vi därför tipsa och påminna dig som konsult, entreprenör, leverantör, återförsäljare, uthyrare o s v. om denna dubbelt relevanta målgrupp. Det väntar affärsmöjligheter för dig hos denna målgrupp som du inte bör missa. En målgrupp som är både B2B – business-to-business och B2C – business-to-consumer. Vi kanske får skapa en ny förkortning, B2FF – business-to-farmer & forest-owner?

Du kan till och med konkret få veta exakt hur många som faktiskt ska investera i de tjänster och/eller varor du erbjuder här.

Exempel på planerade inköp och åtgärder A-Ö där du kan få svar på exakt hur många lantbrukare och skogsägare som faktiskt planerar att investera:

Avlopp, Arbetskläder, Avverkning
Byggnation, Badrum, Bastu, Belysning, Bergvärme, Båt, Bredband
Carport, Centraldammsugare
Drönare, Dränering, Dörrar
Elinstallationer, Entré, Entreprenadmaskiner, Energieffektivisering
Fasadarbeten, Fläktar, Fönster, Försäkringar, Finansiering, Fastighetsaffärer
Gallring, Garage, Grävmaskiner
Husbil, Hundgård, Högtryckstvätt, 4-Hjuling
Inglasning, Inredning, Isolering
Jaktutrustning, Jordbrukstraktor, Jordfräs
Kök, Köksfläktar, Kläder
Ladugård, Lager, Lastbil, Larm, Lån
Markarbete, Maskinhall, Motorsåg, Målning, Med mera!
Nybyggnation
Ombyggnation, Odling
Personbil, Pickup, Plog, Pool, Portar, Pumpar
Renovering, Ridhus, Räcken, Röjning
Snöslunga, Släp, Solceller, Skåpbil, Stall, Stängsel
Tillbyggnation, Traktor, Trappa, Tvättstuga
Urinspridare, Uteplats, Utrustning
Vapen, Vedmaskin, Ventilation, Verkstad, Värmesystem
WC
Yttertak
Åkgräsklippare
Ändringar i avtal
Övrigt

Jag vill veta hur många som planerar att investera i det jag erbjuder

Läs mer om Lantbruksinvest 2023 här.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Peter Åhs

Peter Åhs

Presskontakt Marknads- och affärsutveckling Byggfakta Sverige Sverige 0650-40 28 00 LinkedIn
Susanne Bengtsson

Susanne Bengtsson

Presskontakt Presskontakt 070-6161112

MITTPUNKTEN I BYGGBRANSCHENS EKOSYSTEM - för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare

Byggfakta är mittpunkten i byggbranschens ekosystem för köpare, säljare, föreskrivare och påverkare som är öppna för nya affärsmöjligheter, ökad tillväxt och lönsamhet. Tillsammans bidrar vi till en effektivare bransch med ökad transparens och konkurrens.